Siirry pääsisältöön

Esivalmistelut kesän 2020 ensimmäiseen pyöräseikkailuun

Maakuntahaasteen 2020 ensimmäinen etappi: Keski-Suomi

Huomenna perjantaina lähden polkemaan MAAKUNTAHAASTEEN 2020 ensimmäistä etappia, joka lähtee Seinäjoelta päättyen Saarijärvelle. Kyseessä on Keski-Suomen maakunta. Ensimmäinen viidestä maakunnasta, jonka aion pyörällä tänä kesänä ajaa. Olen ajanut Etelä-Pohjanmaalta Keski-Suomeen viisi kertaa aiemmin, mutta tällä kertaa reitti käy myös Haapamäen kautta Keuruulta ja sieltä pohjoisen suuntaan Saarijärvelle. Lisäkilometrejä tuosta Keuruulla käymisestä tulee reilut 50(lyhyempikin reitti on olemassa), kokonaiskilometrejä tulee näin ollen reilut 200. Aikaisemmin en ole 200 kilometriä kauramoottoripyörällä itse asiassa ylittänyt, joten ihan tässä jännittää miten mies ja pyörä kestää rääkin. Pitää muistaa etten ole huippu-urheilija enkä edes entinen sellainen.






Pyörän huolto

Valmistelut lähtee käyntiin pyörän tarkastuksella ja huollolla. Tälle kautta gravel-pyöräni mittariini on kertynyt reilut 600 km, joten uudet 32-milliset kumit ja tuoreet ketjut on mukavasti sisäänajetut. 30-millisillä ensiasennusrenkailla tuli ajettua kahtena kesänä reilut 4500 kilometriä, joten oli mielestäni jo ihan aikakin vaihtaa uutta alle. Vanhojen renkaissa näkyi jo pientä "kanttisuutta" eikä pinta ollut enää pyöreä. Rengaspaineet laitan 4-5 baariin. Rengas ei ole tuolloin täysin kivikova, mutta rullaa silti hyvin. Ajomukavuutta pitää myös näillä pitkillä reissuilla olla, koska kivikovat renkaat ei anna kovin paljon anteeksi tien epätasaisissa kohdissa. Vanhoilla ketjuilla oli ajettu myös sama määrä kuin renkailla. Jotkut suosittelevat ketjun vaihtoa jo 2500 kilometrin kohdalla eli aika oli jo nekin vaihtaa uusiin.
Nämä uudehkot ketjut kerkesin viime viikolla jo irroittamaan kokonaan ja pesemään liuotinaineella märän kelin lenkin jäljiltä, joten tarvetta isommalle putsaukselle ei ole. Puhtaalla rätillä + puhdistusaineella ketjun isoimmat töhnät pois ja uudet öljyt tilalle. Ketjuöljynä käytän Muc-offin kuivan kelin öljyä tai kyseinen tuote on enemmänkin vahamaista. Tippa per lenkki riittää, turha laittaa liikaa.


Liika on liikaa, tippa per lenkki riittää.
Kuivankelin öljy Muc-Off dry lube, toimii!


Tähän siis päivitin renkaat 32-millisiksi, hyvin rullaa!

Ravinteet

Keskiviikkona kävin hakemassa paikallisesta marketista välttämättömät ravinteet, joita 200 kilometrin reissussa kuluu. Urheilujuomaa, banaaneja, pähkinöitä, energiageelejä ja -patukoita.
Laitan osan näistä vaakaputken alle asennettavaan laukkuun, osa kulkee ajopaidan takataskussa. Monelaista ravintoa pitää olla, koska reitillä ei ole tiheästi huoltoasemia tai kauppoja.
Uudet pullot kävin hakemassa paikallisesta pyöräliikkeestä, vanhat oli jo aikansa eläneet. Ajattelin laittaa toiseen urheilujuomaa ja toiseen vain vettä, niin kuin usein teen. Matkan varrella sitten täydennyksiä molempiin pulloihin, aina kun mahdollista. Hellettä ei ole onneksi luvattu huomiselle, joten pulloja ei tarvitse olla koko ajan täyttämässä/etsimässä täyttöpaikkaa. Pitää kuitenkin muistaa, että neste on pyöräilijän etenemiseen yhtä tärkeä kuin autolle bensa.



Näitä kuluu aina pitkillä lenkeillä.


Uudet pullot Cyclistä.

Pyöräilyvarusteet

Kypärä, ajopaita, ajohousut, ajosukat, maantiepyöräilykengät, pyöräilylippis, ajolasit, flare rt takavalo ja tietenkin LUKKO(jalkautumista varten). Irtohihat ja -lahkeet pitää laittaa päälle, koska aamulla on vain n. 10 astetta lämmintä. Päivemmällä pärjää melko varmasti lyhythihaisilla. Hihat ja lahkeet on kätevämpi ottaa pois verrattuna esim. juoksutrikoihin.

Satulalaukku

Satulalaukun sisältö pitää käydä vielä läpi. Sisältä löytyy: rengasraudat, CO2-pumppu + varapatruunoita, varasisärengas, itseliimautuvia pikapaikkoja, kuusiokolotyökalu ja laastareita. Kaikki ok! Pari rengasrikkoa viime kesältä opetti pitämään näitä maantiepyöräilijän välttämättömiä tarvikkeita mukana.

Tästä se lähtee!

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maakuntahaaste 2020 ajettu! Loppuyhteenveto

Se oli siinä! 5 reissua, yli 1100 poljettua kilometriä, täysin tuntemattomia paikkoja, hienoja ihmisiä, hienoja maisemia, reitin suunnittelua, pyörän huoltoa, pyörän säätöä, kateissa olevien pyöräkamojen etsimistä, elektronisten laitteiden latausta, tankkausta, lihaskipuja, navigointia, eksymistä yms. yms. Maakuntahaaste on todellakin antanut enemmän mitä se on ottanut. Olen saanut uusia kokemuksia pyöräillessäni Länsi-Suomen maakunnissa. En tietenkään voi laittaa maakuntia paremmuusjärjestykseen, mutta alla muutamia mietteitä kaikista viidestä reissusta: 1. KESKI-SUOMI 29.5.2020, 216 km, keskituntinopeus 25,6 km/h - Ylämäkeä ylämäen perään, onneksi myös alamäkiä. - Haapamäen asemanseutu reitin ehdoton "helmi", alueen historia on erityisen kiinnostava. - Etelä-Pohjanmaahan verrattuna Keuruulla todellakin huomaa olevansa Keski-Suomessa(järvet, maastot, murre). - Reilun 20 kilometrin mittaisella kelirikkoisella hiekkatiellä sai jännittää kestääkö renkaat loppuun saakka.   2. PO...

Miksi valitsin juuri gravel-pyörän?

Maantiepyöräily on koukuttava laji! Hommasin muutama vuosi sitten ensimmäisen maantiepyörän, jolla pääsin sisään maantiepyöräilyn ihmeelliseen maailmaan. Maastopyöräilyyn verrattuna ensimmäinen maantielenkki maantiepyörällä tuntui uskomattoman kevyeltä kun oli tottunut ajamaan aiemmin vain nappularenkaisella maasturilla. Ajoasento oli aluksi outo ja laji tuntui jopa liiankin erilaiselta mihin olin tottunut. Ensimmäiset minulle "pitkät" lenkit olivat alkuun n. 50 kilometrin mittaisia. Pikkuhiljaa sain psyykattua itseni myös pidemmille lenkeille. Maantiepyörässä ei ollut varsinaisesti mitään vikaa, se sopi vain lähinnä asfalttilenkeille. Mikä ihmeen gravel? Maantiepyörä sai lähteä. Uusi pyörä tulisi tilalle, mutta minkälainen? Maantiepyöräni ei mielestäni ollut tarpeeksi monipuolinen pitkille reissuille. Se ei olisi kestänyt kunnolla ylimääräistä lastia. Eihän yli 150 kilometrin reissulle voi lähteä vain yhdellä banaanilla. Tavaratelineiden kiinnityspisteitäkään o...

Maakuntahaasteen etappi nro 3, reitin suunnittelua

Seuraava pyöräilyseikkailu Kolme maakuntaa jäljellä: Satakunta, Pirkanmaa ja Keski-Pohjanmaa. Missään näistä en ole kunnolla pyörällä aiemmin käynyt. Keski-Pohjanmaan raja on kauimpana näistä kolmesta: n. 100 kilometriä Seinäjoelta pohjoiseen. Kahden muun maakunnan rajat ovat parikymmentä kilometriä lähempänä. Periaatteessa ei ole väliä minne suuntaan seuraavaksi, mutta ajattelin ottaa seuraavaksi käsittelyyn Pirkanmaan. Pirkanmaasta tulee ensimmäisenä mieleen Tampere. Tekisi kyllä mieli käydä siellä, mutta suuntaansa tulee matkaa 180 kilometriä(!). Ehkä jonakin toisena kesänä sitten. Virrat on lähempänä ja on hieno pitäjä. Taidanpa suunnata Virroille. Itse asiassa Killinkoskella käydessäni kävin jo rajalla, mutta tällä kertaa voisin käydä ihan kaupungin keskustassa asti. Virroille menee mukavia pikkuteitä mm. Alavuden ja Peräseinäjoen kautta. Reitti voisi kulkea jompaa kumpaa pitkin Virroille ja toista reittiä takaisin. Reitti saattaa vielä muuttua, mutta alustavasti se voisi olla Sei...